מי לא שמע על ההבדלים המהותיים, כביכול, בין סמים קלים לבין סמים קשים. רק המילים שנבחרו על מנת לתאר את שני המושגים האלה, השונים כביכול אחד מהשני, אומרים הרבה על הדיון ועל המחשבות של שני הצדדים בו. ניתן לחשוב שההשפעה של סמים קלים היא קלה, בעוד שההשפעה של סמים קשים היא קשה. ההשלכות של שני הסוגים שונות לחלוטין, כך ניתן להבין, ולכן אין כל סיבה לאסור שימוש בסמים שהם "קלים". האם כך הדבר?
מהצד השני של המטבע עומדים אנשים אשר טוענים שסם הוא סם. אם חומר מצליח להשפיע על פעילות המוח, ועל המחשבות והרגשות של האדם, הרי שמדובר בסם מסוכן לכל דבר. סמים קלים משפיעים באופן מרחיק לכת על גוף האדם, והם עשויים להיות מסוכנים יותר ממה שאנשים רבים אוהבים לחשוב ולטעון.
בואו וניקח לדוגמא את המריחואנה. מדובר בסם לכל דבר, אשר מופק מצמח הקנאביס. נהוג להחשיב את המריחואנה כ"סם קל", ואנשים בכל רחבי העולם צורכים אותה בתדירות מסויימת. מדובר באנשים בריאים, נורמטיביים, צעירים ובוגרים כאחד. לא רק זאת, אלא שהמריחואנה אף נחשבת לסם בו נהוג להשתמש בחברה. זהו הסם החברתי של עולם הסמים. המריחואנה גם יכולה לסייע לאנשים החולים במחלות קשות, כגון כאבים כרוניים, סרטן, מחלות במעיים, וכדומה. בשנים האחרונות נכנס לשימוש המונח "מריחואנה רפואית", אשר מקבל כביכול לגיטימציה מעולם הרפואה לשימוש בסם הזה.
אל תטעו – יש קשר הדוק!
לא משנה איך תקראו לזה – סם קל, סם חברתי, סם רפואי וכדומה, מחקרים רפואיים מוצאים שוב ושוב כי סמים קלים, כמו המריחואנה, יכולים לפגוע במגוון תפקודים של האדם. בין היתר, מדובר בפגיעה בזיכרון לטווח קצר, בתרומה להתפרצות של מחלות נפש, להתפרצות של מחלות "מנומנמות" ואפילו להחמרה בסימפטומים של מחלות קיימות.
אם השימוש בסמים ה"קלים" נעשה בגיל צעיר, כפי שנהוג כיום, יש להבין שהמוח של הצעירים עדיין לא מפותח מספיק, והקשרים השונים בין הסינפסות בו עדיין נבנים. חומרים שונים הנמצאים בסמים ה"קלים" מפריעים במידה מסויימת לבניה של המוח, ולכך עשויות להיות השפעות בלתי הפיכות על ההתפתחות של האדם. כך למשל, שימוש במריחואנה מגיל צעיר, נמצא במחקרים כמגביר את הסיכוי ללקות בדיכאון בהמשך החיים. הסיבה לכך גם נמצאה – הפגיעה שגורמת המריחואנה למערכות הדופמינרגיות.
מתכון למחלות נפשיות
נמצא כי סמים "קלים" מעוררים התפרצות מוקדמת או חריפה יותר של הפרעות נפשיות שונות, אשר ללא הסמים עשויות היו לפרוץ באופן קל יותר, אם בכלל. הדבר נמצא בולט במיוחד בקשר שבין שימוש במריחואנה לסכיזופרניה. גם כאן הסיבה ברורה ומובנת למחקר – חולי נפש חווים חוסר איזון בפעילות של המוח. תרופות פסיכיאטריות מיועדות להתגבר על חוסר האיזון הזה, ולהסדיר את פעילות המוח הרלוונטית. השימוש בסמים הקלים מפריע להתנהלות השוטפת של המוח, ומוסיף למעשה עוד שמן למדורה.
גם על חרדה יש מקום לומר מספר מילים. שימוש בסמים קלים עשוי להגביר את תחושת החרדה האישית של האדם. הסמים הקלים מכניסים עוד יותר חוסר איזון לחיים של האדם, והתוצאות עלולות להיות הרסניות במיוחד.